Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nce hazırlanan 22.05.2002 gün ve 24762 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ilkyardım yönetmeliğine göre tüm kurumlarda 20 kişide 1, riskli işyerlerinde ise 10 kişiden 1 kişinin ilkyardım eğitimi alması zorunlu kılınmıştır.
NEDEN İLKYARDIM ?
Hayatın her döneminde ve her ortamda kaza ve hastalanma riski bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda, müdahalede bulunan kişilerin ilkyardım eğitimi almış olmaları, yaşamın sürdürülmesinde, sakatlanmaların önlenmesinde ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında belirleyici rol oynayacaktır.
Ülkemizde ev, iş yada trafik kazaları ve doğal afetler nedeni ile çok sayıda vatandaşımız yaşamını kaybetmekte yada sakat kalmaktadır. Bu gibi durumlarda olay yerinde her zaman bir sağlık görevlisi olamayacağı için olaydan etkilenen ya da ortamda bulunan kişilerin kendilerine veya başkalarına yapacakları ilkyardım uygulamaları son derece önemlidir. Toplumumuzda genel bir anlayış olarak, ilkyardım ile acil yardım ifadeleri birbirleri ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Oysa acil yardım, sağlık çalışanları tarafından gerekli donanımla yapılan tıbbi müdahaleleri kapsamaktadır.
Eğitim Detayları
Eğitim (8+8=16saat) olup; 2 gün sürecektir.
Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan katılımcılar sertifikalandırılacaktır. Sınav, yazılı ve uygulamalı olmak üzere 2 aşamalıdır. Not barajı her iki sınav için 85’tir. Belge geçerlilik süresi 3 yıldır.
Eğitim Konu Başlıkları
1- Genel İlkyardım Bilgileri
2- Hasta / Yaralının Ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
3- Temel Yaşam Desteği
4- Kanamalarda İlkyardım
5- Yaralanmalarda İlkyardım
6- Yanık Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlkyardım
7- Kırık, Çıkık Ve Burkulmalarda İlkyardım
8- Bilinç Bozukluklarında İlkyardım
9- Zehirlenmelerde İlkyardım
10- Hayvan Isırmalarında İlkyardım
11- Göz, Kulak Ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
12- Boğulmalarda İlkyardım
13- Hasta / Yaralı Taşıma Teknikleri